Havekassens historie

Ideen til Havekassen opstod i sommeren 2019. Jeg – Lene – havde talt med nogle nye haveejere, som forsøgte sig med køkkenhaven, men syntes, det var svært. Og det kan jeg godt forstå.

Det er ikke fordi, der mangler tilgængelig viden. Hvis man f.eks. vil dyrke radiser, kan man bare slå op på nettet, hvordan man gør. Men hvis man ikke ved, at alle radiserne vil være klar til høst inden for et par uger, ender man let med en masse uspiselige “roer” uden en plan for, hvad der skal følge efter radiserne. Og sådan er det med alle de afgrøder, vi dyrker. Man kan sagtens finde information om denne ene afgrøde, men at omsætte det til en plan for, hvordan man får mest muligt ud af sine bede, og hvilke afgrøder, der skal vokse ved siden af hinanden og efter hinanden – det kan det tage år at finde ud af.

Deraf kom ideen til at lave en slags ”pakkeløsning”, der er så konkret, at man har mulighed for at få et godt udbytte allerede første år i haven, selv om man aldrig har prøvet det før. Og hvor man opnår en grundlæggende viden, som man kan dyrke videre på de næste mange år.

Efter en hel del indledende planlægning valgte jeg i første omgang at teste konceptet på nogle frivillige ”prøvedyrkere”. Det blev til to sæsoner med test. I 2020 var vi 9, og i 2021 var vi 14 deltagere i testgruppen. Jeg har fået mange positive tilbagemeldinger, og mange erfaringer med forløbet. Konceptet er blevet rettet til og har udviklet sig. Derefter syntes jeg, at Havekassen var klar til en større kreds. 

I 2022 blev Havekassen første gang udbudt til salg. Derefter måtte vi desværre holde pause i 2023, fordi vores hus og have skulle ombygges. Men nu er det 2024, og vi er klar igen. 

Min egen baggrund er, at jeg har dyrket køkkenhave i årevis. Jeg bor i en villa i Roskilde sammen med min mand og vores to børn. Vores have er en almindelig villahave på 800 m2, som vi dyrker økologisk. Jeg er hobby-havedyrker og arbejder til daglig som ingeniør.

Jeg er så heldig, at min familie bakker op på forskellig vis. Min mand har som selvstændig gennem mange år styr på alle formalia. Og med to teenagebørn i huset, står pakkemedarbejderne klar. Vi glæder os til at komme i gang med sæsonen.

Jeg håber, du har fået lyst til at være med og byder dig velkommen.